da fare

Sintsdag 20-11-2018 om 20 uur ONVOLTOOIDE SINTFONIE | Een literair-toeristische avond

 

Nadat reisauteur en onverdroten Nicolaasvorser Herman Cole in 2017 De Zaak van Sinterklaas had afgerond, bleef de bisschop van Myra en Bari hem achtervolgen: ze wandelden samen op de oevers van de Maas en van de Elbe, ze kruisten elkaar van de Bodensee tot in de Golf van Biskaje.

In Cole’s literair-toeristische Sintsdagavond 2018 begeleidt de auteur ons in de beweging ‘Andante con fuoco’ o.a. naar het interneringskamp voor Belgische soldaten in het Nederlandse Harderwijk en leest Sinterklaasfragmenten uit het oorlogsdagboek van advocaat Henri Picard, die daar op 4 december 1918 vertrok. Het ándere deel ‘Recitativo spiritoso’ is gul gevuld met fraai geïllustreerde reisverhalen …. We gaan mee op stap naar Amsterdam en Bilbao, naar Fribourg en Küssnacht.

Een vleugje vrolijke muziek is niet uitgesloten, een likje Liqueur de Saint-Nicolas van Brouwerij Verhofstede al evenmin.

 

Huis van de Sint, Stationsstraat 85, Sint-Niklaas. Vrije bijdrage - beperkt aantal plaatsen Meer info en inschrijven .

Organisatie: Sintur9100 Pasar en Boekhandel ’t Oneindige Verhaal

Volg ons op Facebook

Boekenmarkt 3 tot 7 oktober

 

Boekenliefhebbers mogen zeker de uitzonderlijke boekenmarkt van ‘t Oneindige Verhaal niet missen van 3 tot 7 oktober, telkens van 10 tot 18 u.

Er komt een speciale Italiëhoek met fotoboeken, kookboeken, reisgidsen,... Meer info

Film 'Figla Mia' 05.10.2018, 14u30 Siniscoop

di Laura Bispuri Met o.a.: Valeria Golino, Alba Rohrwacher, Sara Casu, ... Drama (1u40 min) – Italië (2018)

Trailer

 

De dames van de barok 20.10.18 – 20.01.19 MSK GENT

 

Welke rol speelden vrouwelijke kunstenaars in het door mannen gedomineerde Italië tussen de renaissance en de barok?

Aan de hand van een 50-tal topwerken brengt het MSK Gent dit najaar de cruciale rol van de vrouw in de schilderkunst van 1580 tot 1680 aan het licht.

 

Spilfiguur is Artemisia Gentileschi (1593-1652), zonder twijfel dé bekendste schilderes uit de Italiaanse 17de eeuw.

Het MSK linkt haar werk aan haar vrouwelijke tijdgenoten.

Kom en ontdek een keerpunt voor de vrouw in de kunst.

 

Cursus “Italiaans voor op reis 1” te Beveren Startdatum: 12 november 2018

 

Vertrek je binnenkort naar Italië en wil je graag een woordje meepraten?

Volg dan deze praktische, communicatieve cursus, vol leuke weetjes om niet als "onwetende toerist" over te komen. De meest voorkomende conversaties komen aan bod (dranken en gerechten bestellen, de weg vragen, een hotelkamer reserveren, een treinticket kopen, informatie vragen, ...). De cursus wordt opgebouwd vanuit je concrete communicatieve noden. Meer info

 

Praktisch Locatie: Dienstencentrum “Gildenhuis”, Ciamberlanidreef 94, 9120 Beveren

Lesmoment: maandagnamiddag, van 13.15 tot 16.10 Startdatum: 12 november 2018 Einddatum: 1 april 2019 Prijs: 90€ (60 lestijden)

 

Inschrijven online of op één van onze secretariaten:

•GTI, Europalaan 1, 9120 Beveren, tel.: 03 755 16 07 (open op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 18u tot 21u en bijkomend op woensdagnamiddag van 13 tot 17u)

•Durmelaan 34A, 9160 Lokeren, tel.: 09 340 51 10 (open van maandag t/m vrijdag, van 9 tot 21u)

 

Caravaggio en Europa Utrecht 15 december 2018 tot en met 24 maart 2019

 

Het Vaticaan geeft De graflegging van Christus van de Italiaanse schilder Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) in bruikleen voor een tentoonstelling in het Centraal Museum. Het gaat om een monumentaal altaarstuk dat ruim 2 bij 3 m groot is. Het is één van de topstukken uit de Vaticaanse Musea en wordt daarom zelden uitgeleend. Voor de grote tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa, die duurt van 15 december 2018 tot en met 24 maart 2019, wordt nu een uitzondering gemaakt. Al zal de Vaticaanse Caravaggio slechts vier weken, te beginnen vanaf 15 december, op de tentoonstelling te zien zijn

 

Op de tentoonstelling Utrecht, Caravaggio en Europa zullen ruim zestig kusntwerken in bruikleen te zien zijn, waarvan zesenveertig nog niet eerder in Nederland waren. Ook De graflegging van Caravaggio was nog nooit in Nederland. De werken zijn afkomstig uit museale en privécollecties in Europa en de Verenigde Staten, waaronder naast de Vaticaanse Musea, het Musée du Louvre in Parijs, de Galleria degli Uffizi in Firenze, The National Gallery of Art in Londen en The National Gallery of Art in Washington.

 

Een aantal kunstwerken zijn afkomstig uit kerken in Rome. Van Caravaggio is naast zijn Graflegging ook zijn Mediterende Hieronymus uit het Monasterio de la Virgen de Montserrat te zien. Meer informatie

Escher op reis 28 april 2018 t/m 28 oktober 2018 Fries Museum in Leeuwarden

 

Italiaanse invloeden ... tot in Friesland !

 

In deze tentoonstelling volg je Escher op zijn fysieke en mentale reizen.

De tentoonstelling is opgezet als een driedimensionale biografie, waarbij je Escher persoonlijk leert kennen en in zijn voetsporen treedt. De reis begint in 1898 toen Maurits Cornelis werd geboren in het stadspaleis aan de Grote Kerkstraat waar nu Keramiekmuseum Princessehof gevestigd is.

 

De locaties waar hij verbleef waren van grote invloed op zijn kunstenaarschap. Van het grauwe platte Nederland van de jaren tien van de 20ste eeuw tot de zon en de bergen van de Méditerranée.

 

In Italië bracht Escher zijn gelukkigste jaren door. Bij het zien van de serie prenten van Italiaanse dorpjes en zijn donkere werken van Rome bij nacht ontdek je dat hij onder invloed van de prachtige landschappen begon te experimenteren met opvallende perspectieven en beeldcompilaties.

Terug in Nederland verwerkte Escher al deze ervaringen en indrukken tot complexe mathematische beelden en onmogelijke werelden. De iconische werken die Escher zo bekend en geliefd maken, vormen het hoogtepunt en het eindpunt van de reis

 

Meer info: zie website van het Friesmuseum

 

MARCO BAROTTI Swans (2015) vr 19 okt 2018 tot zo 21 okt 2018 Op het OORTREDERS- Festival voor kunst met geluid Prov domein Dommelhof, Neerpelt

 

“Swans” lijkt een onschuldige en naïeve naam voor de radicale maar subtiele ingreep in de natuur die dit werk bereikt. Acht schotelantennes, zeven witte en één zwarte, voor de hand liggende afvalelementen van onze samenleving, vertegenwoordigen de kracht van mainstream TV en massamedia. Door geluid, wind en water tot leven gewekt, zweven deze dieren rustig in een vijver en versmelten perfect met de natuur om hen heen.

Meer info, tickets...

Wandelingen in Rome

 

SPQR organiseert in mei en juni meerdere interssante wandelingen in Rome ! Hierbij een lijst met korte beschrijving

Angelo Branduardi In Concerto 2018 Stadschouwburg in Antwerpen za 03.11.2018 - 20:00 uur

Meer info

 

ITALIA 1600 De BIJLOKE Gent Do 10 januari La Galanía & Raquel Andueza

 

1600, het symbolische eindpunt van de renaissance en het begin van de barok. In de muziek neemt Italië de voortrekkersrol over van de Franco-Vlaamse dominantie. Nieuwe genres en vooral nieuwe manieren van toonzetting zien het licht waarbij de expressiviteit van de tekst en de dramatische toonzettingen de barokke muziek kleuren in het madrigaal, het sololied, de aria.

meer info